Välj rätt cykelhjälm

Cykling är en utmärkt motionsform och ett miljövänligt sätt att ta sig fram på. Som cyklist är du dock förhållandevis oskyddad ute i trafiken, du syns inte så bra samtidigt som du kan färdas ganska snabbt.

Skyddsutrustning är därför vital och primärt handlar det om hjälm såklart. För barn under 15 år är det till och med lag på hjälm, men det säger sig självt att skyddsbehovet inte upphör vid 15 års ålder.

barn med hjälm på cykel

60 % mindre skaderisk

Enligt internationella studier dämpar cykelhjälmar skadorna med cirka 60 procent. Det är väldigt viktigt att den hjälm du köper verkligen passar dig och sitter bra och bekvämt.

Tänk speciellt på att inte frestas att ta till lite extra i storlek för ett växande barn. Däremot är det bra om hjälmen kan justeras något, ofta med en liten ratt i nacken, så att du får plats med en mössa under på vintern.

Hjälmen ska vara lätt att ta på och av så att det inte blir ett motstånd mot att använda den. Vill du forska vidare för att hitta bästa hjälm kan du läsa den säkerhetsutvärdering som gjorts av Folksam. Folksam har gjort sig kända i säkerhetssammanhang med bland annat sina tester avseende bilsäkerhet.

Tips kring vad man ska tänka på när det gäller valet av cykelhjälm kan man också hitta här.

Nu är det dags att köpa hjälmen och det kan du idag göra på nätet. Bra urval finns på Sportamore som har ett stort utbud av kvalitativa sportprodukter. Det är givetvis också viktigt att du tycker att hjälmen du väljer är snygg så att den blir använd. Utövar du fler sporter ska du veta att det är fullt möjligt att använda en hjälm som är speciellt utformad för till exempel ridning, inlines eller skidor även för cykel.

Reflexer cykel

Det finns några fler saker att göra för cykelsäkerhet; att använda reflexväst för att synas börjar bli allt vanligare och skor som ger grepp och inte halkar av pedalerna är bra att ha för att sitta stadigt på sadeln. Allt som gör din cykling säkrare är bra, innan du ger dig ut i trafiken kolla att alla reflexer och lampor fungerar på din cykel. Din lykta bak ska ge ett rött sken och ska kunnas ses på 300 meters avstånd. Den kan även blinka då med mins 200 blinkningar per minut. Ljuset framåt ska vara vitt eller gult och ses på samma avstånd som baklyktan, 300 meter. Det ska finnas godkända reflexer, vita reflexer fram och röda reflexer bak.