Cykla på vintern

Vare sig det handlar om träning eller en cykeltur fram och tillbaka till jobbet, är det fullt möjligt att hålla upp sin cykelrutin under vintern.shutterstock_221862325

Klädseln

Butiker som Länna Sport har kläder för dig som sportar oavsett årstid. Beroende på vilken miljö du cyklar i, behövs olika plagg. Du kan också hitta passande tillbehör såsom vattenflaskor, cyklar och nya däck.Använd lager-på-lager-tekniken när du klär dig för att hålla värmen och kunna svalka dig. Materialet som ligger närmast huden ska vara ull eller funktionsmaterial: det håller värmen och transporterar samtidigt bort det mesta av fukten. Därefter kan man ha ett tjockare lager av fleece eller mer ull. Undvik helst bomullskläder eftersom bomull suger åt sig fukten och kommer att kyla ned dig. Det yttersta lagret ska vara vatten- och vindtåligt. En enkel skaljacka och tunnare täckbyxor räcker så länge det inte är för många minusgrader.

Däck

För att få bättre fäste på is och snöslask behöver man bättre däck på cykeln. Precis som med bilen ska en året runt cykel ha både sommar- och vinterdäck. Enligt GP ska man undvika begagnade cykeldäck, de har en tendens att bli hårda och förlora sin prestanda. De allra billigaste märkena kan också vara problematiska. En del däck tappar sin dubb om man cyklar för mycket på asfalt. Är man i ett stadsområde är det vanligt att underlaget skiftar mellan asfalt och snö/is. För bästa däck och grepp är det bra att fråga i butik eller på nätet vilka däck som rekommenderas till det klimat du lever i (fuktig eller torr vinter).När du ändå byter däck kan det vara en bra idé att smörja kedjan och serva cykeln för att få den i toppskick inför den kalla säsongen.