El-cykel ett skönt miljövänligt val

Att susa iväg till jobbet på en el-cykel där motorn gör det tunga jobbet, innebär att du kan komma fram fräsch till din arbetsdag med frisk luft i lungorna. Pendla till jobbet utan att bli svettig genom att utnyttja draghjälpen i uppförsbackarna. På hemvägen när du har lite mer tid på dig får du en del av dagens välbehövliga motion, genom att minimera motorhjälpen.

Miljövänligt val

Den tekniska utvecklingen av både motorer och batterier har lett till ett ökat intresse för el-cyklar. Miljömedvetande och hälsotrender har också hjälp till att öka försäljningen. Det går knappast att färdas mer miljövänlig än på en el-cykel, om du bortser från en vanlig cykel. En el-cykel är tyst, släpper inte ut några farliga avgaser och dessutom så går det att återvinna litiumbatteriet. Många el-cyklar har ett lithium-ion batteri som går snabbt att ladda och är lätt i förhållande till kapaciteten. Vanliga bil- och motorcykelbatterier är ofta blybatterier.Att köpa en cykel med många växlar är inte lika viktigt om du funderar på en el-cykel. Fler växlar innebär att du behöver trampa färre varv om du vill åka fort. Det finns automatväxlade elcyklar som hjälper dig att välja den mest lämpliga växeln. Om du cyklar i stadstrafik så behöver du dessutom inte lika många växlar som om du ger dig ut på en längre tur. Växlarna är emellertid bra att ha på en lång cykeltur speciellt om batteriet tar slut.

Ökad försäljning

Försäljningen av el-cyklar ökar kraftigt trots det så står cyklarna endast för ca 5 procent av den totala cykelförsäljningen i Sverige. Försäljningen spås att fortsätta att öka eftersom många unga numera inte tar körkort. Dessutom så är el-cykeln är ett bra alternativ med tanke på att vägtrafiken måste minska sin klimatbelastning. I storstäderna är det många som pendlar och el-cykeln erbjuder dels ett sätt att undvika trängselavgift och samtidigt ta dig runt utan att bli svettig.