Home > Cykel > Cykling under graviditeten

Cykling under graviditeten

December 10th, 2018

All form av rörelse sägs vara bra för mamman och barnet, men som blivande förälder är oro ens närmsta vän. Vad ska du tänka på och går det att cykla som träningsform under graviditeten?

Självklart kan du cykla medan du är gravid. Generellt säger man att så länge du mår bra kan du hålla dig till ett vanligt träningsschema upp till vecka 20, därefter kan magen vara lite för stor för att du ska kunna träna som normalt.

Ditt barn ligger väl inbäddad i magen och klarar mer än du tror. Du behöver inte få panik av en mindre cykelvurpa, din instinkt kommer att vara att skydda magen och det är flera lager muskler och fett mellan marken och fostret. Men du behöver inte ta några onödiga risker. Även de som tränar MTB, vilket klassas som en extremsport, vet med sig att de behöver ta det lite lugnare och välja enklare rutter under dessa nio månader. Allteftersom magen blir större behöver du ändra teknik. Du får anpassa hur du sitter i sadeln, vilket motstånd du cyklar på samt höjd på sadel och styre.

Senare i graviditeten dyker foglossningarna upp. Det brukar bli besvärligt att gå och stå under längre perioder. Cykling kan vara en riktigt bra aktivitet, den belastar inte höfterna lika hårt som promenader och tillsammans med ett foglossningsbälte avlastas rygg och bäcken. Du få mer komfort genom hela vardagen, inklusive träningsrundorna.

Är du van att åka ut på långa cykelturer behöver du ta med proviant för att orka, men under graviditeten ska du gärna välja bort energikakor och energidrycker. De flesta energiprodukter innehåller stora mängder koffein vilket kan vara skadligt för fostret och i tidigt skede, öka risken för missfall.

 

Cykel