Köp ny barncykel till våren

Barnen växer, våren är i annalkande och det är läge att köpa en ny barncykel.

Till att börja med rekommenderar vi ett köp av en cykel som barnet ska växa med, inte i, med justerbar sadel och styre. Barnet ska nå ner till marken med båda fötterna när hen sitter på sadeln. En för stor barncykel gör det svårare att hålla balansen.

En cykel kan hittas på nätet, men välj gärna en lite dyrare cykel av bättre kvalitet eftersom det lönar sig i längden. Kvalitet gör det säkrare, lättare och mer bekvämt att cykla. NTF har många goda råd, likaså Trafikverket!

För säkerhets skull

En godkänd hjälm har säkerhetsspänne och sitter bra på huvudet. Fotbroms ska finnas, eftersom barn inte är tillräckligt starka i händerna för att få stopp på cykeln med endast handbroms. Breda däck är bra för balansen och så går det inte lika fort (så föräldrarna hinner springa med bredvid också).

Ditt barn ska kunna vrida styret ett kvarts varv utan att behöva släppa taget med någon av händerna. När hen vrider ytterligare ska styret vara riktat mot sadeln och barnets ben. En rak framgaffel gör cykeln vinglig, en böjd ger bättre stabilitet. Sadel och pedaler ska ge bra fäste så att inte barnet halkar av.