Home > Cykel > Bästa cykelhjälmsmodellerna

Bästa cykelhjälmsmodellerna

December 4th, 2014

Vi skrev nyligen om hur viktigt det är att välja rätt cykelhjälm när du är ute på vägarna och cyklar. Idag så fortsätter vi på det temat och berättar lite mer specifikt om tre modeller vi tycker håller högsta klass.

Rätt hjälm

Enligt de studier vi tidigare hänvisat till så minskar en bra cykelhjälm skaderisken med upp till 60 %, vilket är en bra siffra om man jämför med att cykla utan hjälm. Men det gäller som sagt att välja den rätta modellen. De cykelhjälmar som nämns nedan kommer från sajten cykelkraft.se.

ABUS Raxtor

Detta är en hjälm som passar för alla, barn, kvinnor och män. Modellen har “In-Mold-teknik” och är byggd i ett stötdämpande material som kallas för EPS. Hjälmen kan justeras exakt för att passa ditt huvud inom 54-58 cm. I övrigt så finns ett löstagbart visir och avtagbar vaddering som förstås också är tvättbar. Av de tre vi räknar upp här så kan vi kalla detta för en allroundmodell för alla i familjen och till ett bra pris.

Scott ARX Mattsvart

Här har du en cykelhjälm av ännu lite högre standard som passar perfekt för landsvägscykling och har därför mycket bra ventilation. Hjälmen väger endast 265 gram och är mycket bekväm att ha på sig tack vare den smarta microjusteringen som göra att den passar perfekt. Även denna modell har In-Mold-teknologi i skalet. Passar för både herr och dam.

Giro Aeon

Sist men definitivt inte minst så kommer vi till det vi kan kalla för lyxmodellen. Kostar det så smakar det och denna modell smakar prima med sina ultralätta 190 gram och det mycket smarta justeringssystemet Roc Loc® 5 gör att hjälmen sitter som en smäck på huvudet. Detta är verkligen en racerhjälm och för den som bara cyklar till jobbet på morgonen så kan vi säga att denna modell är överflödig, för här har du förutom ovanstående också en aerodynamisk utformning som gör att den minskar luftmotståndet.

Mips & Hövding

Det finns en svensk uppfinning till cykelhjälmen som heter Mips och den tar hjälmarnas säkerhet till en ny nivå. I och med den kan hjälmen rotera om man ser i förhållande till huvudet och det gör att de hjälmar som är utrustade med just Mips hjälper till att minska risken för både hjärnskador och rotationsvåld.  Hövding däremot är en airbag till hjälmen som tagits fram efter ett långt forskningsarbete. Den har avancerade sensorer som kan känna av de rörelser cyklisten gör och reagerar om olyckan är framme. En huva blåses då upp och skyddar nacken genom att fixera den och ge en bra stötupptagning.

Barn och hjälmar

När man ska köpa cykelhjälm till sitt barn så är det viktigt att man köper en hjälm som har grönt spänne. Till skillnad mot det vanliga spännet så öppnar sig detta om barnet skulle fastna i exempelvis en klätterställning. Detta  spänne är framtaget för att förhindra kvävningsolyckor då barn lätt glömmer att ta av sig hjälmen då de lämnar cykeln för att leka istället.

 

 

Cykel