Home > Cykel > Välj rätt cykel

Välj rätt cykel

March 23rd, 2016

Cykeln har alltid varit ett populärt fortskaffningsmedel och många var det som förr använde den för att ta sig till och från arbetet. Med mopeden, motorcykeln och bilen dalade ett tag användningen, men idag ser vi ett ständigt ökat intresse för cykeln, där många nya typer utvecklats både för transport och som träningsmedel. Men vilken cykel är lämplig till vad?
shutterstock_158967626

Standardcykel utan växel

Den klassiska herr- eller damcykeln har fortfarande en stark ställning, främst eftersom den är så funktionell. En del män har börjat använda damcyklar, då de är så mycket enklare att kliva på och av. Den lilla skillnaden i hållfasthet som damcykelns konstruktion har haft är inte längre av betydelse, då både material och teknik förbättrats.

Det här är en cykel som är bra för vardagsmotion, men även kan användas vid utflykter. Kompletterad med korg och barnstol så kan du sköta många av familjens ärenden med den.

Standardcykel med växel

I lite mer kuperade miljöer är det skönt att ha växlar, om det sen är tre eller flera är en smaksak: ju fler växlar desto lättare att cykla med bekväm belastning, ju färre växlar desto färre störningar och avbrott med att växla.

Ett bra val när du tänker börja träna, men inte vet hur pass ofta eller hur långa pass det kommer att bli.

Landsvägscykel

När du känner att ditt intresse är seriöst börjar du kanske snegla på mer träningsinriktade cykeltyper och då brukar landsvägs- eller tävlingscykeln vara det första man tänker på. Det är en utmärkt cykel för landsvägskörning på släta och jämnt asfalterade vägar.

Mountainbike

Många av oss bor där inte alla vägar är i perfekt skick, t ex anslutningsvägar med tjälskott eller mer eller mindre välskötta grusvägar. Där har mountainbike blivit ett populärt alternativ: en robust cykel med kraftiga däck som tar sig fram i princip överallt. Finns med och utan stötdämpare.

Hybridcykel/Citybike

Det här är en släkting till mountainbike som anpassats för att passa bättre att använda i vardagen. Smalare däck och stänkskydd gör den lämplig både för träningspass och för att åka till och från jobbet.

Andra typer

Tandemcykel, BMX, och liggcykel är andra vanliga cykeltyper och elcykeln blir alltmer vanlig.

Cykel