Home > Cykel > Vuelta a España

Vuelta a España

August 22nd, 2014

Straxt efter de två stora cykeltävlingarna Tour de France och Giro d’Italia, kommer Vuelta a España, det vill säga Spanien Runt som vi svenskar kallar denna tävling. Sedan 1935 har det varje år, med några undantag, anordnats detta gigantiska cykellopp. För två år sedan var det Spaniens stora år i denna tävling. Då lade tre spanjorer beslag på de tre första platserna med Alberto Contador i täten.

I årets upplaga figurerar flera åkare i förhandssnacket. Innan säsongen var Chris Froome storfavorit men nu tror experterna på Nairo Quintana. Chris Froome kom tvåa i Tour de France 2012 för att förra året vinna denna prestigefyllda tävling. Han siktade på seger även i årets upplaga men måste bryta tidigt efter tre vurpor. Kanske är detta anledningen till det tappade förtroendet hos de som satsar pengar på loppet.

Liten och lätt blir stor

Efter att ha vunnit Giro d’Italia tidigare i år är det nu Nairo Quintana som får favorittipsen i årets Vuelta a España. Denne colombian som tävlar för ett spanskt stall, Team Movistar, är 24 år gammal. Redan förra året började man ana en stor cyklist i denne man då han blev tvåa i Frankrike Runt. Han är bara 166 centimeter lång och väger lätt, några kilo under 60. Den förre mästaren, spanjoren Nairo Quintana är också med i spekulationerna där även förra årets mästare, britten och Kenyafödde Chris Horner figurerar.

Många mil blir det

Den 23 augusti startar årets upplaga av detta stora cykellopp. Första etappen utgår från Jerez de la Frontera, en stad i Andalusien. Från södra Spanien letar sig loppet upp genom landet i en total sträcka på över 3 000 kilometer. Slutligen avgörs det hela i den legendomsusade vallfärdsstaden Santiago de Compostela i provinsen La Coruña. Då är vi nästan längst uppe i nordvästra Spanien. Här koras årets segrare.

Cykel