Träna cykling året runt

Att cykla är en utmärkt träningsform som kan utövas året runt. Det stärker dina ben och leder, gör att du får en bättre kondition samtidigt som du blir mentalt starkare. Det behöver inte heller vara så svårt att komma igång.Vinter cyklingVad du behöver är en cykel som är vinterutrustad med dubbdäck, belysning och reflexer. Cyklar du mest i stadsmiljö eller på landsvägar behövs inte lika många dubbar som när du cyklar i terräng. Du kan också ha ett lägre lufttryck i däcken, det ger bättre grepp. Cykeln måste ha vitt lyse fram, rött lyse bak och orange reflexer på sidorna. Du behöver en hjälm som passar över mössan samt en stark vilja. Det sista kan vara det svåraste att införskaffa. Mörka och blåsiga vinterdagar kan det kännas tufft att ge sig ut.

Hur kan du träna året runt?

Om du i föredrar att träna inomhus när det blir som kallast eller av tidsmässiga skäl inte har möjlighet att bege dig ut på en cykelrunda finns det andra alternativ. Viktigt är att hålla konditionen igång. Det kan du göra på olika sätt, bland annat genom löpning och simning som ju båda går att utöva inomhus vintertid. Är du medlem i ett gym finns det ofta spinninggrupper, eller inomhuscyklar att motionera på. Vill du träna hemma kan du köpa en egen motionscykel att ha framför TV:n.

Motivation

Den som tränar regelbundet har ofta svårt att sluta – man blir rastlös när man inte kan träna och längtar ut. Har man svårare att motivera sig är det en bra idé att exempelvis anmäla sig till ett cykellopp som går av stapeln tidigt på våren. Vill man då göra bra ifrån sig där, ja då måste man upp på spinningcykeln eller ut i mörkret regelbundet under vintern.