Home > Cykel > Cykeltips

Cykeltips

August 20th, 2014

Cykel är något som alla borde skaffa sig eftersom det dels är ett utmärkt transportmedel, dels är ett bra träningsredskap. Dessutom är det billigt att cykla. Dock gäller att ta väl hand om sin cykel. Här kommer några tips på hur man gör detta.

Cykling

En av de allra viktigaste sakerna när det gäller cyklar är att se till så man har ordentligt med luft i däcken. Ett bra tips är att ha för vana att kolla luften i däcken med jämna mellanrum, gärna en gång i månaden, för att säkerställa att de är hyfsat välpumpade. En cykel med bra pumpade däck rullar betydligt lättare än en med dåligt pumpade däck, något nog de flesta cyklister känner till. Idag behöver man heller inte bli fullkomligt ”utpumpad” av att pumpa på egen hand eftersom det i de flesta städer finns ställen där det går att fylla däcken på någon minut, vilket är praktiskt och enkelt.

Förutom däcken är det viktigt att man underhåller cykeln även på andra sätt. En sak som är viktig är att se till att kedjan alltid är väl insmord så att den inte rostar och till slut går sönder. Ett bra tips är att inte vänta till kedjan börjar bli brun innan man smörjer kedjan utan att istället smörja så fort kedjan börjar bli torr. En kedja som underhålls med jämna mellanrum håller dessutom längre än en som inte gör det.

En annan sak som också är viktig är att bromsarna fungerar som de ska, framför allt om man har en cykel som endast har handbromsar och saknar fotbroms. När man känner att handbromsarna börjar ta allt sämre är det ofta hög tid att byta ut dem.

Cykel