Home > Cykel > Cykel VM

Cykel VM

September 25th, 2014

När det pratas om cykeltävlingar så är det oftast de stora “tourerna” som Tour de France och Giro d’Italia och liknande som man talar om. Men faktum är att det faktiskt också körs världsmästerskap i cykel.

Faktum är också att det har blivit en del svenska framgångar genom åren i världsmästerskapen, så även i det som körs i detta nu i Spanien. Det och lite andra nyheter tar vi upp i denna artikel.

Cykel VM

Emma Johansson inledde med silver

Emma Johansson, eller “Silver-Emma” som hon också kallats efter sitt OS-silver i Peking 2008, har nu slagit till igen – och gjort själ för sitt smeknamn. Detta eftersom hon inledde världsmästerskapet i Spanien med att ta silver i damernas lagtempolopp.

Det var efter ett dramatiskt lopp där det bara några kilometer före mål skedde en otäck krasch bland flera av lagen som slogs i täten. Vid det här laget låg Emma något bakom och lyckades tack och lov undvika kraschen och fick således en gyllene chans till medalj. Efter loppet berättade hon att det är just det där flytet att inte hamna i krascher och i övrigt få till allting, att det är skillnaden mellan medalj och inte. Guldet i loppet gick till amerikanska laget Team Specialized som tog sitt tredje raka guld.

Vacchi ser chansen för Emma

Det som också föregick Emmas silver var att den cyklist man nog får lov att kalla för Emmas rival, Marianne Vos, inte orkade hela vägen den här gången och såg sliten ut. Enligt cykelexperten Roberto Vacchi så har detta aldrig hänt förut i hennes karriär. Han skriver på sin blogg att det var tredje gången på lika många veckor något liknande hände.

Först så fick hon avbryta Boels Rantal Tour och veckan efter så kom hon inte till start i den sista etappen av Lotto-Belisol-Belgium Tour. Han menar fortsättningsvis att detta kan vara Emmas stora chans eftersom det är just Vos som ofta varit den som grusat Emmas guldchanser tidigare. Och Vacchi verkar inte vara ensam att tro det. På sajten Tippat.se så ser vi att både odds och experter tror på segerchans för Emma när det är dags för linjeloppet i VM kommande helg. Den med ett gott minne minns att det var just i linjeloppet i OS som Emma tog silvret, då efter Nicole Cooke från Storbritannien. Nu håller vi tummarna för en medalj av ännu ädlare valör för Emma.

Cykel